Werkplaats Buijtenland

logootje

“Juist de dorpse sfeer in de nabijheid van de stad maakt het gebied uniek, deze moet gekoesterd worden. De komst van het Buijtenland van Rhoon biedt kansen. Meer recreatiemogelijkheden en natuur én de karakteristieke landelijke sfeer behouden en versterken. Landbouw in de vorm van natuurakkers en begrazing door koeien past hier goed bij. Zo kunnen kinderen hier straks nog zien hoe een schaap geschoren wordt en kunnen ze zelf de appels van de boom plukken.“
(Interviewfragment met Dirk Sijmons, voormalig rijksadviseur voor het Landschap)

Buijtenland van Rhoon
Het Buijtenland van Rhoon is een uniek polderlandschap dat zich uitstrekt van Rhoon tot Portland en van Rotterdam Zuid tot en de grienden aan de Oude Maas. De komende jaren staat dit 600 hectare groene landschap zoals we het nu kennen voor veranderingen. Ongeacht de ontwikkelingen naar een ander landschap of natuurgebied staat de recreatieve vraag vanuit stad en land in Buijtenland van Rhoon centraal. Om de karakteristieke landelijke sfeer te kunnen behouden is het belangrijk nieuwe invullingen van recreatie te ontplooien. Wanneer wordt het Buijtenland een bestemming en voor wie? Om deze vraag te beantwoorden, is het van belang om de identiteit van het gebied zichtbaar te maken en te bekijken wat de mogelijkheden zijn van deze bijzondere plek, nu en in de toekomst.

Werkplaats Buijtenland
Ontwerpers Ester van de Wiel en Marnix Tavenier hebben zich gebogen over de recreatieve potenties in dit gebied. Eén van de conclusies is dat een belangrijke meerwaarde ligt in het koppelen van recreatie aan activiteiten die reeds plaatsvinden. De opzet van het project ‘Werkplaats Buijtenland’ is het ontwikkelen van een coöperatief en recreatief programma dat door velen gedragen wordt. De aanwezige kennis in het gebied en de bereidheid van lokale gebiedeigenaren, grondgebruikers, ondernemers en initiatieven van ‘buiten’ kunnen zorgen voor een aantrekkelijk Buijtenland met nieuwe vormen van re-creatie.

Het doel van ‘Werkplaats Buijtenland’ is het stimuleren van de beleving van het Buijtenland in al haar facetten, waarbij recreatie hand in hand gaat met duurzame agrarische productie en consumptie in het gebied en met zorg voor mens, dier en plant. Toegankelijkheid, zichtbaarheid en vindbaarheid spelen een essentiële rol in het creëren van een geliefd en aantrekkelijk cultuurlandschap waar iedereen kan genieten van dit gebied en waar het voor iedereen – boeren, bewoners, stedelingen en recreanten – goed toeven is.

Recreëren is een werkwoord
Voor het aanjagen van nieuwe mogelijkheden van gebruik van het landschap is een serie mobiele recreatieve werktuigen ontwikkeld: een nieuwe set gereedschappen om het Buijtenland te ‘bewerken’. Want recreëren kan zoveel meer zijn dan zitten op een bankje in het gras, fietsen of wandelen over een pad. Het gebied kan veel actiever ‘in gebruik’ genomen worden door vormen van recreatie die tegenwoordig populair zijn zoals vissen, de boer helpen, moestuinieren, vogels spotten, buiten koken of appels plukken. Dingen ‘doen’ in het landschap zorgt voor een sterke beleving van dat landschap – voor jong en oud. De nieuwe vormen van re-creatie hebben een direct verband met het landschap en haar gebruikers, zodat re-creëren een landschapsvormende activiteit wordt.

Werktuigen
In de zomer van 2012 nam Werkplaats Buijtenland een nieuwe set werktuigen in gebruik om het Buijtenland van Rhoon te ‘bewerken’ tot een agrarisch, cultureel en recreatief gebied. Eet het landschap in de Buijtenkeuken van Elmo Vermijs. Proef het landschap met de Buijtenbrouwerij van Henriëtte Waal. Rust in het landschap vanuit het Buijtenbed van Studio Makkink&Bey. Maak het landschap met de Buijtenkwekerij van Willemijn Lofvers. Beleef het landschap op de Buijtenpaden van Ester van de Wiel en Marnix Tavenier.

Volg ons op: www.werkplaatsbuijtenland.nl

Buijtenpaden
De Buijtenpaden bestaan uit vaste paden en wisselpaden. Samen met het bestaande padensysteem vormen ze het een ideale netwerk om je eigen route samen te stellen. De paden zijn interessant voor wie een ommetje wil maken, voor diegene die het gebied in z’n geheel wil verkennen en voor wandelaars die hun route wil verlengen met een wandeling door de Grienden. Het netwerk van Buijtenpaden maakt gebruik van bestaande paden zoals het Vossenpad en takt aan op aangrenzende routes waaronder de nationale wandelroute LAW 6; het Grote Rivierenpad. De Buijtenpaden vormen een netwerk van paden waarvan de postities meebewegen met de agrarische agenda van de boer, de natuurbeheerder en de particulier. Dit betekent dat tijdens het oogstseizoen of broedseizoen delen van het pad ‘uit’ kunnen staan. In overleg met agrariërs, grondeigenaren en natuurbeheerders wordt eenmaal per jaar de ligging voor de Buijtenpaden vastgesteld op basis van de lokale agenda. Voor Werkplaats Buijtenland is 2012 een proefjaar. De Buijtenpaden worden in september geëvalueerd en, vooruitlopend op de teeltschema’s voor het komende jaar, verder uitgebreid voor 2013.

Buijtenpad uitgemaaid  in tarwe-akker. Foto: Ralph Kämena

Buijtenpad uitgemaaid in tarwe-akker. Foto: Ralph Kämena

Agrogids
De Agrogids is een leeswijzer voor het landschap van Buijtenland en bevat de legenda van de flora en fauna die langs de Buijtenpaden zijn te vinden. De Agrogids bevat naast foto’s ook wetenswaardigheden zoals herkomst en eigenschappen van voorkomende gewassen en diersoorten in Buijtenland. De gids is te gebruiken als een veldgids om tijdens de wandeling een brug te slaan tussen wat je waarneemt en wat je weet. De Agrogids is vormgegeven als een wandelkaart met aan de andere zijde het wandelnetwerk in het Buijtenland van Rhoon waarvan de Buijtenpaden onderdeel zijn.

Agrogids. Grafisch ontwerp door Koehorst in 't Veld. Concept, fotografie en redactie door Ester van de Wiel

Agrogids. Grafisch ontwerp door Koehorst in ’t Veld. Concept, fotografie en redactie door Ester van de Wiel

Werkplaats Buijtenland komt tot stand in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, Kunstgebouw, boeren en andere buitenlui.