Ester van de Wiel

Ester van de Wiel is ontwerper , onderzoeker en en curator publieke ruimte. Ze onderzoekt, ontwerpt, bouwt en test de publieke ruimte in samenwerking met zowel professionals als amateurs. De schaal van de projecten varieert van klein tot groot; het karakter van onderzoek tot realisatie. Als curator initieerde ze de Sunday Adventure Club (2008), een tijdelijke club van urban pioniers die gebruik maken van de pauzeplekken. Overgereguleerde steden bieden de bewoners weinig ruimte voor vrij spel, voor experiment en voor avontuur. Braakliggende landjes, doodlopende straten, schoolpleinen buiten schoolpleinen en ongebruikte hoeken van pleinen zijn de adempauzes in de verdichte structuur. Urban pioneers nemen op eigen initiatief deze plekken tijdelijk in gebruik en creëren plekken die, John Cage citerend: ‘work so well that we can run wild in them’. In de projecten Eetbaar Landschap (2009), NU HIER (2009-2014), Werkplaats Buijtenland (2011-?, de Tuinfabriek (2013-?) en de Kippenclub (2014 – ?) wordt het ontwikkelen in de tussentijd verder onderzocht en getest.

Als docent verbonden aan de Design Academy Eindhoven afdeling Public – Private en  aan de Willem de Kooning Academie rotterdam minor Open Design.

………………………………..
Websites /Blogs
Elk project heeft zijn eigen blog of website omdat zij als persoon niet op de voorgrond wil treden. Hieronder de meest actuele links:

www.detuinfabriek.org
www.betweenrealities.nl 
www.werkplaatsbuijtenland.nl

www.werklandschap-EET.nl
www.utrechtmanifest.nl
www.nuhier.org
www.eetbaarlandschap.nl
www.sundayadventureclub.nl
www.studiovacant.nl

………………………………..
Studio
schiedamseweg 200, 3119 jc schiedam (studio)
postbus 61154 – 3002 hd rotterdam (post)

mobiel + 31 6 26110904
info@estervandewiel.nl